Katere vrste gasilnih aparatov obstajajo?

Ni vsak gasilni aparat najboljši za vsak požar. V prostorih večinoma najdemo gasilne aparate na prah, ki jih označujemo z oznako »S« in so najbolj univerzalni gasilniki. Po klasifikaciji z njimi lahko gasimo požare, ki jih povzročajo trde, tekoče in plinaste snovi (papir, bencin, olja, razredčila in električne naprave pod napetostjo). Njihova največja pomanjkljivost je, da s prahom povzročajo nepotrebno stransko škodo.  To velja še posebej na električnih napravah, ki niso nujno v neposredni bližini nastanka požara. V ta namen obstajajo tudi gasilni aparati na ogljikov dioksid, ki z dovajanjem ohlajenega Co2 »dušijo« plamen in hladijo neposredno okolico požara. Vendar se zaradi slabšega učinka pri gašenju trdih snovi uporablja predvsem za gašenje začetnih požarov na električnih napeljavah, tekočih in plinastih gorljivi snovi.

Obstajajo tudi druge vrste gasilnih aparatov, vendar jih v praksi poredkoma srečujemo. To so gasilni aparati na peno, ki najbolje gasijo gorljive tekočine in na vodo, ki gasijo predvsem trde gorljive snovi, vendar so neprimerni za gašenje električne napeljave, saj lahko poškodujejo ali ubijejo uporabnika. Če je v prostorih prisoten prah kovin (aluminij, magnezij…) je potrebno imeti poseben gasilni aparat, ki gasi samo te vrste požarov.

Poleg vrst gasila, se gasilni aparati razlikujejo tudi po velikosti in posledično sposobnosti gašenja začetnih požarov.  Najmanjši gasilni aparati na prah imajo v sebi 1,2 ali 3kg gasila (S-1, S-2, S-3) in so primerni predvsem za gašenje začetnih požarov na motornih vozilih, električnih napravah, gradbenih strojih in drugih napravah, kjer je omejena možnost širjenja požara. Gasilni aparati, ki imajo 6 ali 9 kg gasila (S-6 in S-9), so najbolj pogosti,saj so zaradi prenosljivosti in praktičnosti  najbolj primerni za vsesplošno uporabo.

Obstajajo tudi večji gasilni aparati na prah z 50 ali 100 kg gasila (S-50 in S-100), vendar so zaradi otežene uporabe in velikosti primerni predvsem za industrijske obrate. Gasilni aparati na ogljikov dioksid imajo večinoma 3 ali 5 kg gasila v sebi, vendar kakor pri gasilnikih na prah, se njihova uporaba razlikuje predvsem po sposobnosti gašenja.

Če kupujete gasilni aparat, je pomembno vedeti, kakšne vrste požarov bi bili primorani gasiti. Če kupujete gasilni aparat za vsesplošno gašenje, priporočamo nakup gasilnega aparata na prah. Če pa boste gasilni aparat namenili gašenju predvsem tekočih plinastih snovi (olje, mast, plin, bencin,…) ali električnih napeljav, priporočamo nakup gasilnega aparata na ogljikov dioksid.

Če potrebujete nov gasilni aparat in ne veste katerega kupiti, ali pa potrebujete samo servis, se obrnite na nas. Z veseljem vam bomo pomagali!