0 items - 0,00

Ogljikov monoksid (CO) – Tihi ubijalec v zimskih nočeh

Za vse, ki za ogrevanje uporabljate kamine ali plinske peči

OGLJIKOV MONOKSID – Zelo strupen plin, brez barve, vonja in okusa pred katerim se lahko zaščitite samo z detektorjem

Ogljikov monoksid je strupen plin, ki v stanovanjih nastane kot stranski produkt nepopolnega izgorevanja v kurilnih napravah.  V stanovanjih predstavljajo največje tveganje notranji prostori, ki imajo nameščene kurilne naprave z vlekom zraka iz prostora. Njeno delovanje je neposredno povezano tudi z pridobivanjem tople vode, zato je tveganje pri tuširanju, ko naprava deluje s polno močjo, še toliko večja, v kolikor je naprava nameščena v kopalnico.

Ogljikov monoksid je toksičen tako za človeka kakor tudi za domače živali, saj se v krvi namesto kisika veže na hemoglobin v rdečih krvničkah in prepreči, da bi kri uspešno dovajala vso potrebno količino kisika do tkiv in organov v telesu, ki sčasoma odpovejo. Je brez vonja, okusa in barve, zato ga sami ne moremo zaznati, znaki zastrupitve pa so nespecifični.

 

Vir: gasilska zveza slovenije    ppm – prisotnost na milijon delcev

Kako preprečimo zastrupitev z ogljikovim monoksidom?

  • naprava za ogrevanje mora biti redno vzdrževana po navodilih proizvajalca s strani strokovno pooblaščene osebe,
  • namestimo detektor ogljikovega monoksida.

Namestitev  detektorja ogljikovega monoksida je dodatni preventivni ukrep, ki prepreči ne vedočo izpostavljenost nevarnemu plinu in s tem potencialno rešuje življenja.  V prostoru deluje tako, da preverja koncentracijo strupenega plina v zraku in v kolikor ta preseže kritično koncentracijo, z glasnim alarmom opozarja na nevarnost.  V kolikor se to zgodi, je potrebno prostor dobro prezračiti, napravo za ogrevanje ugasniti in poklicati pooblaščenega serviserja, da ugotovi napako in jo popravil.  V kolikor je posameznik dalj časa izpostavljen ogljikovemu monoksidu mora nujno poiskati zdravniško pomoč!

Se želite zaščititi z CO detektorji? Obiščite našo spletno trgovino