0 items - 0,00

Minimalne zahteve o obvezni opremi vozil

obvezna_oprema_vozilZa vozila za javni prevoz potnikov, avtobuse in tovorna vozila kategorije M1* in N1* je na podlagi 1. točke 4. člena Pravilnika o delih in opremi vozilpotrebno imeti obvezno opremo gasilnika z gasilno sposobnostjo najmanj 8A, 55B, CB, kar je ekvivalentno gasilniku z gasilno maso 2 kg.

Za ostala vozila za prevoz potnikov ali tovorna vozila je po zgoraj omenjenem pravilniku zakonsko določena obvezna oprema gasilnik z gasilno močjo najmanj 21A 113B, C, kar je ekvivalentno klasičnemu gasilniku z gasilno maso 6 kg.

NOVO NA TRŽIŠČU – gasilnik na prah 4 kg!

Prevoz nevarnih snovi – ADR

V kolikor je vozilo namenjeno prevozu nevarnega blaga, je potrebno po določbah evropskega sporazuma o prevozu nevarnega blaga (ADR) upoštevati naslednje minimalne zahteve:

Za vozila z maksimalno dovoljeno maso nad 7,5t je potrebno imeti dodatni gasilnik z gasilno maso 6 kg.

Za vozila z maksimalno dovoljeno maso med 3,5 in 7,5t je potrebno imeti dodatni gasilnik z gasilno maso 2 kg.

Za vozila z maksimalno dovoljeno maso do 3,5t je potrebno imeti dodatni gasilnik z gasilno maso 2kg.

V skladu s 4. točko 42. člena Zakona o motornih vozilih (Ur.l.RS, št. 106/10) se z globo kaznuje voznike, ki uporabljajo vozilo, ki nima brezhibno in nima predpisane obvezne opreme, z globo 400 EUR.  

V kolikor potrebujete nov gasilnik z omenjenimi specifikacijami, vam lahko z veseljem pomagamo, saj jih držimo vedno na zalogi.  Zato nas kontaktirajte po telefonu ali elektronski pošti, oz. nas obiščite med delavniki med 7:00 in 15:00.

Napisal,
Franci Kokalj
vodja servisne delavnice podjetja
Alarm d.o.o.

*M – vozila za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg sedeža voznika.
*N1 – vozila za prevoz blaga z največjo maso do vključno 3,5 tone.